Massage bij traumaverwerking

“Na het 9/11 drama in New York besloot een adhoc gevormde groep, vanuit uiteenlopende organisaties, de hulpverleners en overlevenden professionele hulp te bieden teneinde hun traumatische ervaringen te verwerken. Ze konden kiezen tussen cognitieve gedragstherapie of psychoanalytische psychotherapie. Een jaar later melden de therapeuten dat ze bijna niemand gezien hadden. Een daarop volgende rondvraag bij 225 overlevenden van de Twin Towers toonde dat het merendeel van hen elders hulp had gezocht had. Bij acupunctuur, massage en yoga. Die volgorde. Psychotherapie kwam met EMDR pas op de 4e plaats.
De kloof tussen wat deskundigen dachten te moeten aanbieden, typische ‘top-down’ methodes, en dat waar de overlevenden echt behoefte aan hadden is duidelijk zeer groot. Werken op en met hun lichaam was wat mensen vroegen en wat hen hielp.”

Citaat uit het boek INTIMITEIT van Paul Verhaeghe
ISBN13: 9789403139104
Paul Verhaeghe is klinisch psycholoog, psychoanalyticus en hoogleraar aan de Universiteit Gent.

Als ik mijn eigen ervaring eens onder de loep neem vind ik het niet zo vreemd. Een goede therapeutische massage kan een gigantisch effect hebben op de geest, en dus ook het lichaam. Door psychologische technieken in combinatie met aanraking in te zetten wordt het helingseffect versterkt. Ik zeg wel eens dat ik de hersenen probeer te masseren en daar het lichaam voor gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *