Tantra oefeningen voor koppels

ER IS VEEL MEER:
Maria heeft meer dan 10 jaar professionele ervaring op het gebied van verbinding en intimiteit. TantraDenBosch heeft daarom naast de oefeningen op deze pagina een scala aan partner-oefeningen uitgewerkt met als doel:
* verbeteren van de communicatie in de relatie
* het ontdekken van (niet helpende) patronen tussen jou en je partner
* opkomen voor eigen behoeften
* beter leren praten over gevoelens
* leren inleven in de gevoelens van je partner
Als je geïnteresseerd bent in deze verdieping, dan ontvang ik jullie graag in mijn praktijk. Jullie leren bijvoorbeeld wat een massage een tantramassage maakt met verschillende bijhorende houdingen…of iets anders waar jullie voorkeur naar uit gaat. Altijd in overleg, er is geen standaard programma. Na de eerste sessie krijg je vier maal (op eigen verzoek want ik wil me niet opdringen) bewustzijns-oefening in je mailbox. Bij een tweede bezoek in mijn praktijk leer je een compleet andere manier van aanraken met na afloop wederom op verzoek een aantal oefeningen in je mailbox.


(Onderstaand lees je ook door op de website van De Paarse Keizerin te klikken, of je scrolt op mijn pagina verder. Tekst en afbeeldingen geplaatst met toestemming)

Tantra sex voor iedereen: 7 gemakkelijke, toegankelijke en praktische oefeningen die u vanavond nog thuis kunt toepassen met uw partner.

tantrisch spel

U en uw partner willen meer halen uit de vrijpartij dan een orgasme. U wilt uw seksleven verrijken en verdiepen, en samen hebben jullie besloten tantra seks een kans te geven. Leuk! Maar hoe begin je daar eigenlijk mee en wat houdt tantra seks nou eigenlijk precies in? In dit artikel helpen we u dat beter te begrijpen door het u te laten ervaren. Door gewoon te doen dus.
Wij helpen u en uw partner op weg met leuke en praktische oefeningen waarmee jullie jullie seksleven naar een hoger level kunnen tillen. Geen noodzaak dus om meteen een workshop te bezoeken, u kunt deze oefeningen gewoon thuis doen en ervaren of dit de juiste weg voor jullie is. 

Wat is tantra seksualiteit? 

Kort gezegd zorgt tantrische seks of tantra seks voor meer intimiteit, meer verbinding en betere seks en orgasmen. Tantra seks is bewuste seks, met hart en ziel, zonder de automatische piloot. Seks waarin een verbinding wordt gelegd tussen lichaam en geest. Het belooft een rijker seksleven met meer diepgang. 
Het is eeuwen geleden ontstaan met een serie rituelen ontwikkeld door yoga-meesters. Deze rituelen en oefeningen leiden naar een “hogere seks”. Wilt u meer uitgebreid lezen over de filosofie achter de rituelen van tantra en achtergrond, dan is er dit artikel.
 

Tantra oefeningen voor thuis

Hoe kan deze hogere sfeer van passie, deze hogere seks worden bereikt? Dat bereikt u met name door oefenen. Oefeningen in onder andere ademhaling, medidatie, seks technieken, aanraking, orgasme uitstellen, voelen, energie opwekken en sturen, blokkades weghalen, massages en visualisaties.
Hieronder vindt u een aantal leuke, toegankelijke tantra oefeningen voor zowel mannen als vrouwen. Oefeningen die gegarandeerd voor nieuwe inzichten, inspiratie en veel plezier zorgen

Nog even vooraf

Kies voor de oefeningen eerst een plek waar u en uw partner kunnen ontspannen. Maak hier samen een eigen plekje van. Warm, knus en uitnodigend.
Zie de oefeningen als een reis met nieuwe avonturen. Probeer open en onbevooroordeeld de oefeningen te doen. Heb geduld. Het duurt gewoon even voordat u gewoontes los hebt gelaten. Geniet en speel, met humor zonder daarbij te focussen op het resultaat. Laat de oefeningen verruimend werken en jullie inspireren.

1. Oefening alleen – Uit hoofd komen, basis oefening

tantrische meditatie

Tijdens het vrijen worden onze ervaringen vaak verstoort door hinderlijke gedachten zoals “Wat zal hij van mijn buik vinden als ik zo lig ”, “Doe ik het wel goed zo”, “Ik moet het rapport nog afmaken ” of “Ik moet van de week naar mijn moeder”.

Dit is een oefening die u kunt gebruiken om die gedachten tijdens het vrijen los te laten en intenser te kunnen voelen, te ervaren en genieten. 
 
Neem hiervoor 15 minuten tot een half uur de tijd. Probeer eerst te ontspannen en los te komen van de dagelijkse dingen. Neem bijvoorbeeld een bad of douche. 
 
Ga zitten, sluit uw ogen en wacht af. Doe dit 2 minuten. U zult zien dat u overspoeld wordt met gedachten en to-do lijstjes. U zit in uw hoofd en de ademhaling zit waarschijnlijk hoog (bij uw borst) en is oppervlakkig. Op deze manier kan men niet bewust voelen en ervaren. 
 
Ga opnieuw gemakkelijk zitten, sluit uw ogen weer en concentreer u deze keer op uw ademhaling. Probeer diep te ademen vanuit de bekken langzaam omhoog en adem via de neus naar buiten. Adem via de neus in en volg de ademhaling langzaam naar beneden. 
Als de aandacht voor de ademhaling verslapt en er weer een gedachte opborrelt, ga dan weer rustig terug naar de ademhaling. Blijf de ademhalingen weer volgen. Doe dit om te beginnen 3 minuten.
Als u deze oefening regelmatig doet, helpt het om uit het hoofd te komen. Het zal helpen om de gedachtestroom, die u ervan weerhoudt om tijdens het bedrijven van de liefde volop te genieten en bewust te ervaren, te stoppen. 

2. Verbondenheid – meditatie samen

verbondenheid

Het lijkt een makkelijke oefening maar deze meditatie oefening voor meer verbondenheid is moeilijker dan men denkt. Door u op de ander te concentreren kan de energie samensmelten.
Dit is een fijne oefening wanneer er behoefte is aan meer verbondenheid.

 
U kunt deze oefening gewoon met de kleren aan doen. Ga lekker zitten, ontspan. Kijk in de ogen van uw partner en focus hierbij op het linkeroog van uw partner, dit is het “ontvangende” oog.  
Dit zal in het begin wat onwennig zijn en misschien schieten jullie zelfs wel in de lach. Dat geeft niet, maar probeer het dan wel opnieuw. Probeer dan de ademhaling te synchroniseren. Adem samen in en adem samen weer uit. Als u het ritme te pakken heeft houdt u dit even vol. Wissel vervolgens de ademhaling zodat deze elkaar aanvult. Als uw partner inademt, ademt u uit en als u uitademt ademt uw partner in. Zoek samen een eigen ritme. Oefen dit minstens tien minuten, maar een uur mag natuurlijk ook.  
 

3. Lange omhelzing voor harmonie en energie

tantrische omhelzing

Liefdevolle omhelzingen hebben een belangrijke positieve werking. Ze versterken het gevoel van intimiteit, veiligheid en vertrouwen. Vaak zegt een omhelzing meer dan 1000 woorden. Door elkaars lichamelijke nabijheid te voelen, leert men heel veel over de ander. 

Als u deze oefening vaker doet, zult u merken dat door deze simpele omhelzing er een warme energie tussen jullie gaat stromen. Het is een fijne oefening om te doen als een soort basis-oefening voorafgaand aan, of als afsluiting van andere oefeningen. Of voorafgaand aan het bedrijven van de liefde op Tantrische wijze.
Neem voor deze oefening ongeveer 15 minuten de tijd.
 
Ga tegen over elkaar staan, loop naar elkaar toe en sla de armen om elkaar heen. Ontspan het bekken en kantel het naar voren zodat de bekkens elkaar raken. Leun ook met de buiken tegen elkaar aan. Houd de knieën lichtjes gebogen. Ontspan uw lichaam steeds meer en geef u aan de omhelzing over. Ga na een paar minuten op de ademhaling van de partner letten en probeer dit ritme over te nemen. Lukt dat niet meteen? Helemaal niet erg, dat kan ook een volgende keer. Ontspanning en genieten van elkaar staat centraal. 
 

4. Blokkades wegnemen, aan intimiteit en vertrouwen bouwen

Intimiteit en vertrouwen

In tantrische seks is het belangrijk om angsten en negatieve gevoelens te onderkennen. Om ze niet te negeren. Iedereen heeft last van twijfels, verlegenheid, schaamte en angsten. Ze mogen er allemaal zijn. Maar ze zijn geen gegeven op zich. U kunt ze wel veranderen. En dat is maar goed ook, want negatieve gedachten kunnen verstikkend werken op spontaniteit en genieten. De tantra leer geeft aan dat het goed is om uw angsten en gedachten die blokkerend voor u werken te delen met de partner. Door negatieve gevoelens te verbergen, worden ze namelijk alleen maar versterkt. Door ze te delen nemen ze aan kracht af, verdwijnen ze als blokkades en komt er seksuele energie vrij.  Dit delen versterkt ook het vertrouwen en verdiept de intimiteit. Dit is een basis oefening voor het delen van blokkerende gedachten en angsten.

 
Zoek een fijne en rustige plek en neem een half uur voor deze oefening.
. Ga tegenover elkaar zitten en kijk elkaar aan. Eén van de partners (voor het gemak de Luisterende) begint met een vriendelijke uitnodiging aan de ander om een negatieve gedachte, die gerelateerd is aan seks, te delen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: “Ik ben bang dat je me niet aantrekkelijk vindt”, “Ik krijg moeilijk een orgasme”, “Ik ben bang dat ik te snel klaar kom”, “Ik ben soms bang dat ik geen erectie krijg”, “Ik denk dat je mijn fantasieën niet oké vindt”, “Ik durf me niet te laten gaan”, “Ik schaam me voor mijn lichaam”, “Ik vind bepaalde dingen niet lekker die je doet, maar ben bang dat je je afgewezen voelt als ik dat tegen je vertel“.
. De partner (voor het gemak even de Verteller) omschrijft de angst en probeert een voorbeeld te geven wanneer hij/zij deze angst of gedachte had. Dit mag maximaal 7 minuten duren, niet langer.
De andere partner luistert (praat niet!) bemoedigend met als doel te helpen om de blokkades weg te halen die zijn/haar partner heeft.
. De luisterende partner vraagt vervolgens aan de vertellende partner of hij/zij hier op dit moment hier wat aan wil doen. 
. Als hierop het antwoord ja is, neemt de vertellende partner de tijd om na te denken over een vrijpartij zonder deze negatieve gedachte of angsten en deze vrijpartij te visualiseren. Dit is voldoende. 
Als het antwoord “nee” is, is dat ook goed. Alles heeft zijn tijd. Het belangrijkste van deze oefening is om te ervaren wat het is om een negatieve gedachte of angst te delen. Om te ervaren hoe bevrijdend het kan werken.
. Wissel vervolgens van rol. 
Begin en eindig deze oefening met een lange omhelzing.
 

5. Prikkel nog meer zintuigen (ruiken, proeven en horen)

zintuigen prikkelen

Deze oefening leert om zintuigelijke reacties te ervaren en ervan te genieten door er de volle aandacht aan te geven. De oefening is een opwindend en verrassend feestje wat men voor elkaar bouwt. Is uw partner nog niet overtuigd van tantra? Dan is dit wellicht een oefening die hem/haar over de streep kan trekken. 

 
Eén van de partners zorgt voor een sfeervolle ruimte met zacht licht, eventueel kaarsen, fijne muziek op de achtergrond en bereid een schaal met attributen voor. Deze attributen gebruikt u om de zintuigen van uw partner te prikkelen. Uw partner gaat gemakkelijk zitten en krijgt een blinddoek voor. Welke attributen kunt u gebruiken om uw partner te verrassen? Een veertje om mee te kietelen, kleine stukjes fruit om te eten, chocola. 
Prikkel de zintuigen één voor één. Het liefst maar 2 tijdens een sessie. Begin bijvoorbeeld met smaak. Houd een aardbei onder zijn/haar neus en laat hem/haar raden wat het is. Strijk ermee langs de lippen en stop de aardbei daarna langzaam in zijn/haar mond. Doe hetzelfde met een druif, stukje chocola, perzik, pepermunt. Leuk is ook om dit te combineren met likeurtjes en de stukjes fruit hierin te dopen. 
De tastzin kan u prikkelen met allerlei voorwerpen. Natuurlijk een veer, maar ook een zacht truitje of zijden sjaal kunnen hiervoor gebruikt worden. 
Gebruik olie om te masseren en fluister terwijl u bezig bent zachtjes in het oor van u geblinddoekte partner dat u van hem/haar houdt.
Belangrijk is om hiervoor de tijd te nemen, doe het langzaam.
Na het afdoen van de blinddoek kijkt u elkaar aan maar praat u niet. Men sluit deze sessie af met een omhelzing. Neem lekker de tijd voor deze oefening. 
De volgende keer verwisselt u van rol.
 

6. Uitstellen ejaculatie man

Uitstellen ejaculatie

Bij tantra seks wordt de man uitgedaagd om zijn ejaculatie uit te stellen. Immers, bij de ejaculatie verdwijnt de seksuele energie en is de man leeg en moe. Hij verliest zijn interesse in zijn geliefde en heeft geen zin meer om verder te vrijen.

Vrijen zonder ejaculatie heeft volgens de tantra leer alleen maar voordelen. Mannen kunnen zonder ejaculatie langer en vaker vrijen. Er is meer tijd voor een vrouw voor een orgasme (of meerdere). De vrouw krijgt meer en langer aandacht en dit komt ten goede van de relatie. Ook goed om te weten: mannen ervaren hun orgasme intenser als ze dat lang hebben uitgesteld. 
 
Hoe? Er zijn verschillende methodes voor het uitstellen van de ejaculatie. U kunt ze proberen en ervaren welke (combinatie) voor u het beste werkt. U kunt deze technieken heel goed zelf oefenen. 
– Stop met bewegen of stimuleren als u merkt dat u bij het hoogtepunt bent aankomen. Ontspan en druk uw tong tegen uw gehemelte.
– Probeer krachtig uw bekkenbodemspier aan te spannen net voor het hoogtepunt. Adem een paar keer diep in en probeer de opgewekte energie in gedachten naar boven te trekken, richting uw hart. Laat deze uw borst vullen. Houd uw adem even vast, adem uit en laat alle spanning los.
– Probeer sneller of juist langzamer en dieper adem te halen
– Verleg de aandacht
– Knijp in de penis net voor het hoogtepunt. Blijf net zo lang knijpen tot de druk om te ejaculeren is afgenomen. U kunt drukken op de penis, net onder de eikel. Maar u kunt ook op het perineum drukken. 

7. Tantra massages

tantra massages

Een tantra massage gaat om liefdevolle en aandachtige aanraking. Zonder een vaste vorm en zonder resultaat. Op basis van respect en vertrouwen. Het doel is om de ontvangende partner in een staat te brengen waarin hij/zij zich heerlijk, relaxt en “extatisch” voelt. Waarin de energie vrij door het hele lichaam stroomt. 
Zorg voor een fijne, warme en knusse plek en fijne attributen zoals een goede massage olie.
Verwarm de massage olie in uw hand en start met de massage. Dan begint u heel rustig met masseren.
 

Bonus: extra tantra oefeningen & tips

Deze zeven tantra oefeningen zijn makkelijk thuis uit te proberen met je partner. Tantra seksualiteit behelst natuurlijk nog heel veel meer maar het is belangrijk dat je ergens begint en dat jij en je partner zich open stellen voor nieuwe ideeën. Samen kunnen jullie dan je weg vinden in een heel nieuw seksueel landschap dat niet gebaseerd is op het krijgen van een orgasme maar op het intens genieten onderweg ernaar toe. 

Belang van bekkenbodem

Het lichaam is als een tempel en moet gekoesterd worden. Het lichaam moet los, flexibel en krachtig zijn. Dit geldt met name voor het bekkengebied. De bekkenspieren komen in tantra rituelen en oefeningen vaak naar voren. Bij zowel mannen (voor het uitstellen van hun ejaculatie bijvoorbeeld) als bij vrouwen (voor meer gevoel en controle).
Belangrijk dus om uw bekkengebied in goede conditie te houden.  Dat kunt u trainen. Flexibiliteit krijgt u door uw bekken veel te bewegen. Van voor naar achter, van links naar rechts. Maak rondjes, kantel uw bekken. Adem in bij het vooruit kantelen, adem uit bij het naar achter kantelen.
Deze bewegingen kunt u dagelijks doen. En neem deze bekkenbewegingen ook op in uw vrijen.
 
De bekkenbodemspier kunt u versterken door oefeningen, zoals beschreven in dit artikel.
Voor vrouwen staan hier oefeningen. Ook kunt u hiervoor yoni eitjes gebruiken. 
 

Plan je sessies

Tantra sex doe je niet ‘even tussendoor’. Je moet er de tijd voor nemen. En met onze overvolle agenda’s is dat soms best lastig. Gebruik uw agenda eens om een sessie in te plannen. Misschien niet zo spontaan, maar zeker niet minder effectief. Tijd moet je immers maken. U kunt er ook voor kiezen elke week op een vast tijdstip een sessie te doen. 
 

Bereid je voor

Een tantra sessie wordt beter met goede voorbereiding. Ontspan, ga lekker in bad of onder de douche, verwen jezelf en kom in de juiste stemming. Ook de plek waar je de sessie gaat doen kan voorbereid worden. Kies je attributen, zet muziek op, steek een kaarsje aan. Neem de tijd om jezelf en je omgeving klaar te stomen voor een fijne tantrasessie.