Verdieping

LHBTI

Shakti, de essentie van energie en kracht wordt met Shiva, de essentie van het bewustzijn, vaak gereduceerd tot vrouw en man als een koppel. Alsof tantra enkel voor heteroseksuele stellen zou zijn. Het gaat bij Shakti en Shiva niet om losse entiteiten. Ieder mens heeft een eigen Shakti en Shiva. De een kan niet bestaan zonder de ander, als licht en donker, voor en achter. Tegengestelde genders zijn geen vereiste en tantra kan beoefend worden door iedereen, met iedereen….. en/of alleen.

Genotsmiddelen

Tantra gaat over bewustwording, verbinding met jezelf en je omgeving. Je omarmt al wat er is in plaats van tegen het ‘leven te vechten’ Dit houdt in dat je je open opstelt, al je gevoelens omarmt en nieuwsgierig blijft. Als jij meent hier middelen voor nodig te hebben dan kan ik dat geen tantra noemen. Blijf bij je natuurlijke staat van zijn, ontdek de extatische gelukzaligheid die je van nature in je hebt, die is vaak krachtiger dan je voor mogelijk hield.
Porno, alcohol, shoppen, drugs, ze brengen je nimmer in extase. Je kunt er plezier aan beleven maar in onze huidige cultuur consumeren we veel te veel van deze namaak-extase. Vanuit een tekort aan kwaliteit hunkeren we naar kwantiteit, als junkfood.
Note: Ik heb semi-per ongeluk eens THC (van wietolie) binnen gekregen en had een enorme gevoelservaring maar was ook te sloom om dat nog eens te gaan uittesten met een partner. Ik blijf toch liever mezelf, helder.

Orgastische energie door het lichaam sturen

Als je bijna een orgasme gaat krijgen, probeer dan eens voor de verandering het volgende:
– Adem 25 – 30 keer stevig in en uit in een flink tempo, alsof je aan het sporten bent.
– Haal vervolgens 3 keer diep adem. Je zal je misschien wat licht voelen.
-Span al je spieren op de derde inademing aan, vooral die van buik en billen, en houdt dit enkele (15) tellen vast.
-Laat los en ontspan.

Een manier om bij mannen de ejaculatie tegen te houden is het lijf te schudden. Een man kan niet ejaculeren wanneer hij zijn armen, benen en gezicht schudt. Aangezien ik een vrouw ben zeg ik “Don’t believe a word I say, just try all this yourself…. ­čśë ” Het is natuurlijk in het voordeel van beiden om lang van seks te kunnen genieten dat je de energie in je lichaam houdt. Je hoeft per slot nergens heen….. als het goed is.


Extatische gelukzaligheid

Extatische gelukzaligheid is de vreugde die wordt ervaren door de ziel wanneer die zich verbindt met ‘alles wat is’. Extatische gelukzaligheid is niet een gevoel of sensatie maar een metafysische ervaring die optreedt wanneer alle gevoelens, gedachten en sensaties worden overschaduwd door een grenzeloos bewustzijn in een uitgestrekte oceaan van energie waarin alles is verbonden met al het andere.
Aho

Ademhaling

“Ademhalen, dat gaat toch vanzelf?”
Als je dat denkt dan mis je de kracht van ademhalen. Emoties hebben invloed op onze ademhaling. Denk maar eens aan je ademhaling als je angstig bent, schrikt, relaxed of tijdens opgewonden zijn. Onze ademhaling verandert automatisch om gevoelens die buiten onze comfortzone liggen te blussen. Dat helpt ons vaak, maar we zijn hier in onze huidige maatschappij in doorgeschoten en isoleert ons derhalve soms van de dingen die we wel willen voelen. De eerste stap naar een levendiger, bewuster leven is leren vollediger te ademen.
De volgende keer als je je (niet zo) lekker voelt, let dan eens op hoe je ademt. Leg je handen op je borst en buik en registreer wat er gebeurt. (wat beweegt, hoe diep, in welk tempo, door neus/mond)

Een eenvoudige wijze om met iemand in verbinding te komen is door je ademhaling te synchroniseren, vergelijk het met dansen. Als je samen gelijke passen zet geeft dat een vloeiende dans. Als de een de tango danst en de ander een wals verwijder je jezelf van de ander.

Bewuste ademhaling

Hoe meer bewust je adem haalt, hoe meer je voelt. Bewuste ademen houdt in dat je alert bent, in het nu/moment leeft, en je niet afgeleid wordt door gedachten over het verleden en toekomst. Een bewuste ademhaling brengt je in een meditatieve staat, een goede oefening om te komen tot bewuste tantrische seks. Hoe die ademhaling doen ‘zou moeten gaan’ , daarbij help ik je graag in mijn praktijk.

Vrij zijn van oordeel

In het verleden heb ik heel wat ‘gekke dingen’ gedaan, bekeken door de ogen van de heersende standaard. Ik noem dansen op straat zonder aanleiding, 100 km rijden om naar een feestje te gaan zonder kaartje (en binnen komen), skinny dippen in een bergrivier (ijs en ijskoud zodat mijn adem stokte) en heel wat gekkere dingen die ik niet verder zal beschrijven. Soms bleken dingen achteraf niet altijd handig en leerde ik op deze manier mijn grenzen kennen. Als ik naar de oordelen van anderen had geluisterd was ik nooit zo ver gekomen als nu. Elke stap, dom of slim heeft me verder gebracht in mijn leven. Ik oordeel anderen of mezelf niet voordat ik iets heb uitgeprobeerd en kan ook niet snel iets echt gek vinden.
De uitzondering hierop voel ik meteen als ik dit schrijf: Mensen die er plezier in hebben anderen schade te berokkenen. Dit zal ik nimmer begrijpen…. en zij begrijpen misschien niet dat ik wil leven naar mijn kernwaarden Liefde, Aandacht en Respect….. Voor hen ben ik maar een zacht geitenwollensokken watje.

Geluiden van genot, man versus vrouw

Ik heb eens onderzocht waarom mannen zelden geluid maken tijdens de opwinding. Soms zuchten of kreunen ze zacht, maar zelden voluit. Als ik dat met vrouwen vergelijk….. Vrouwen beginnen vaak met een soort gegrom en naarmate het genot vordert worden de tonen hoger. Ik heb het over de natuurlijke geluiden zonder betekenis, niet over dirty talk. In het boek Urban Tantra vond ik een verklaring die ik erg passend vind, want zo ervaar ik het zelf ook.
Geluiden helpen om de energie door de chakra’s te laten stromen. De seksuele energie begint bij de eerste chakra’s met de vibratie behorend bij lage tonen. Hoe verder de energie opkomt naar de hogere chakra’s, hoe hoger de tonen/vibraties zijn, als een toonladder. De geluiden geven het lichaam energie, een lage ‘oe’ bij het wortel- en seks chakra tot een hoge ‘ie’ bij het derde oog- en kruin chakra.
….doe er je voordeel mee…. Probeer het eens andersom, dan merk je het effect. (voelt voor mij in elk geval tegennatuurlijk)

Microkosmische Omloop

De Microkosmische Omloop of Kleine Hemelse Omloop zijn hetzelfde en het cultiveren ervan is de basis van een optimale gezondheid. Naast tantra wordt er in de yoga, quigong en tai chi veel met het opwekken van de energie in deze omloop gewerkt.
Als je de techniek beheerst hoef je er niet meer over na te denken en zit deze als het ware in je spiergeheugen. Door onderstaande oefening te combineren met masturbatie leer je je eigen erotische energie door je gehele lichaam te laten stromen. Je seksuele energie is dezelfde als je levensenergie. Leef !

  • Ga comfortabel zitten, voeten plat op de vloer en hoofd recht, alsof een draadje vanuit je kruin je hoofd in balans houdt en plaats je puntje van je tong tegen je verhemelte.
  • Visualiseer dat je door perineum energie inademt die je via je achterzijde omhoog trekt naar je kruin.
  • Laat de energie via de voorkant naar beneden stromen terwijl je uitademt.
  • Laat je handen meebewegen op je ademhaling zodat de visualisatie makkelijker wordt.
  • Bij elke inademing kun je je perineum zacht aanspannen. Visualiseer er desnoods een kleur bij en geef de energie een vorm, dat zal je helpen in het gevoel te komen.
Verschillende energetische banen uit de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde)

Zelf vond ik het knap lastig wat te voelen toen ik met deze oefening begon. Ik deed maar wat doch voelde niets, totdat ik eindelijk een soort lichte stroomstoot kon ervaren. Eenmaal bekend met wat er te voelen was volgde de rest als vanzelf.
Het is als met ‘oren flapperen’. Mijn vader kon het, en daarom vond ik dat normaal, tot ik er achter kwam dat bijna niemand deze conrole over de oorspieren heeft. Zo bijzonder voel ik me niet, iedereen heeft die spiertjes om de oren te laten bewegen, je dient ze alleen te leren voelen.

Verlies van lust

We hebben liever slechte seks dan geen seks.. De valkuil…. Bij slechte seks is de kans groot dat de lust naar de ijskast verdwijnt en dan hoor ik in mijn praktijk ‘….mijn partner heeft geen zin meer…..’ Ik geloof daar over het algemeen weinig van. Vraag je partner uit te voeren waar je zelf behoefte aan hebt is zorgen voor je eigen welzijn. Een oprecht verzoek waar de ander naar mag handelen of respectvol mag weigeren. Per slot horen van beide partners de grenzen gerespecteerd te worden.
“Hoe wil jij dat ik je vandaag liefheb zodat jij je geliefd voelt door mij? ” Een mooie vraag die veel te weinig gesteld wordt. Met name in langere relaties menen we de ander door en door te kennen, doch een open houding in wensen en verlangens van je geliefde houden dwingt je ook stil te staan bij het monster van de sleur. Behoeftes veranderen met de jaren en een blok vers hout in de kachel doet het vuur oplaaien. Onderzoek met je partner wat jullie blok hout kan zijn. (ik help je daar graag bij)

Het geven van oprechte feedback is een cadeautje

Overdenkingen van mezelf, immer geïnspireerd door anderen.

Je moet sterk zijn om goed ziek te kunnen worden. (zeker in huidige tijden)
Zorg er dus voor dat je zo gezond mogelijk bent.

Het maakt niet uit waar je vandaan komt om de koers te bepalen waar je heen wilt.
Of je vanuit de Stille Oceaan of vanuit de Maasvlakte naar Antwerpen af wilt reizen. Het blijft slim je route uit te zetten en zo nu en dan bij te sturen, uiteindelijk kom je er wel.

Als je een goede bioloog wilt worden bereik je dat door biologie te studeren.
Als je een vinoloog wilt worden moet je over wijnen gaan leren en proeven, ervaren.
Als je gelukkig wilt worden dan moet je in geluk verdiepen.

Ik zie mensen op het strand keihard tegen de golven roepen dat ze terug moeten deinzen.
Transformeer die energie en bouw een schip, dijk, loopt landinwaarts of wat dan ook, maar stop met vechten.

Gebruikte bronnen o.a.

Barbara Carrellas (Urban Tantra)
Dick Nijssen (Helios)
Jan den Boer (tantratraining)
Mantak Chia
Margot Anand
Nirav Beej (Tantratempel)
Osho
….en heel wat jaartjes levenservaring…..