Maria Massage

Soms vragen mensen me uit welke massages er te kiezen valt.
Te kiezen?
Hoezo kiezen?

Een tantramassage is geen techniek. Technieken kan ik inzetten om een tantramassage te geven, dat wel. Ik heb behoorlijk wat massage ervaring en leer zo nu en dan een nieuwe greep/techniek die ik dan naar believen in kan zetten. Ik zou dit kunnen vergelijken met het werk van een kunstenaar. Hoe meer technieken de kunstenaar beheerst, hoe meer hij/zij toe kan passen. Als de kunstenaar alleen boetseren zal deze de beitel en kwast onberoerd laten.
Op de vraag wat voor massages ik geef kan ik aldus maar een antwoord geven.

Ik geef alleen mijn eigen Maria Massages 😉

Trauma heling gebeurt via het lichaam

Door Jan Brommez

Bij deze nog een artikel uit een andere pen dan de mijne. Dit onder het motto ‘Beter goed gekopieerd dan slecht gefabriceerd’, want waarom zou ik het zelf schrijven als het reeds gedaan is? Met toestemming uiteraard.

De gevolgen van trauma worden niet geheeld door praattherapie (alleen). Ons fysiek organisme reageert instinctief en automatisch op wat in de omgeving gebeurt. Dat gebeurt via het autonoom zenuwstelsel. Het woord ‘autonoom’ wijst erop dat dit ‘uit zichzelf’ gebeurt. Het is geen bewuste keuze van onze wil. Autonoom komt van het Grieks autonomos, een samentrekking van ‘autos i.e. zelf ‘en ‘nomos i.e. wet.’ Autonoom betekent ‘wat zijn eigen wetten volgt’.

Het lichaam reageert op meerdere niveaus op bedreiging. De primaire reactie die de rest van de reacties inleidt is een emotionele reactie zoals boosheid en angst d.w.z. een vecht- of vluchtreactie. Emoties hebben impliciete gedragsprogramma’s zoals vluchten of ineenkrimpen bij angst of om je heen slaan bij boosheid. Die gedragsprogramma’s worden altijd geactiveerd maar worden in veel gevallen niet uitgevoerd. Wij hebben bijvoorbeeld door sociale conditionering geleerd om niet meteen te schreeuwen of te schoppen als we boos zijn. Maar die energie is er wel en die wordt dus systematisch onderdrukt. Als je vaak boosheid onderdrukt zal er misschien een punt komen dat je toch gaat schreeuwen tegen iemand. Herkenbaar?
In onze baby- en kleutertijd kunnen wij ook typisch niet vechten of vluchten en dus wordt de energie van de emoties en hun gedragsprogramma’s wel opgewekt maar niet uitgevoerd. Een baby kan wel de emotie tonen maar niet de actie die erbij hoort. De meest uitgevoerde verdediging van een baby is om zichzelf in slaap te huilen. Dat is deel van de bevriesreflex waarbij lichaamseigen opioïden worden afgescheiden door de hersenen.

Telkens wanneer we een emotie niet kunnen uiten en/of een reeks acties niet kunnen uitvoeren wordt deze energie onderdrukt en opgeslagen in het fysieke lichaam. Bij complex trauma gebeurt dat cumulatief als een reeks kleinere reacties op terugkerende gebeurtenissen’ bij shock trauma gebeurt dat in 1 keer en is de reactie heftiger.

Trauma heling kan dus niet zonder met het lichaam te werken.

Trauma heling dient het autonome zenuwstelsel te helen

Er gebeurt bij trauma een ontregeling van het autonome zenuwstelsel en dus ook in het parallele stelsel, het hormonale stelsel (emoties hebben ook een chemische kant – hormonen en neurotransmitters).

Trauma heling dient dus het autonome zenuwstelsel te helen en dat kan niet zonder de onderdrukte energie van de emoties en de niet uitgevoerde acties los te laten. De onderdrukte acties zoals vecht- en vluchtreacties zitten in het lijf als ‘procedureel geheugen’. Dat is het soort geheugen dat we ook gebruiken wanneer we leren spreken, leren lopen, leren fietsen. Het is geheugen dat op celniveau bestaat. Hoe meer de emoties onderdrukt zijn, hoe meer ook het procedurele geheugen onderdrukt is.

Trauma’s uit de kindertijd tonen zich later in het lijf als een hele diepe spanning waar je niet zo gemakkelijk bij kan komen. Veel mensen weten niet eens dat ze constant gespannen zijn. Deze spanning kan bijvoorbeeld voor slapeloosheid zorgen maar ook voor andere chronische problemen zoals een verstoorde spijsvertering. Dergelijke structurele spanning uit de vroege kindertijd bepaalt ook mee onze lichaamshouding later in het leven zoals bijvoorbeeld opgetrokken schouders of onrustige benen of een onbalans tussen links en rechts. Maar ze kan zich ook uiten als bijvoorbeeld sociale teruggetrokkenheid of hartritmestoornissen.

Typische zeer diep weggestopte emoties uit de kindertijd zijn woede en toxische schaamte. Dat laatste is een gevoel dat er iets met je scheelt, een gevoel van niet goed genoeg zijn. Dat hoort bij niet vervulde kindbehoeften.

Interoceptie als eerste vaardigheid voor trauma heling

De eerste vaardigheid die we dienen te leren om trauma te helen is interoceptie d.w.z. het oppakken van feedback van het lichaam naar de hersenen. Dat is bijvoorbeeld hoe we weten dat we honger hebben of dat we moeten plassen. Kinderen met verstoorde interoceptie kunnen bijvoorbeeld lijden aan bedplassen. Er zijn ook veel mensen die hun dorstreflex kwijt zijn.
Naast de interoceptie kan ook de proprioceptie verstoord zijn door trauma. Wij hebben receptoren in onze spieren die ons laten weten waar het lichaam zich bevindt. Door proprioceptie weet je dat je je voet optilt bijvoorbeeld. Verstoorde proprioceptie zorgt er bijvoorbeeld voor dat je gemakkelijk struikelt of tegen dingen aanloopt later in het leven. Veel onderdrukte boosheid kan typisch de proprioceptie verstoren. Mensen met veel onderdrukte boosheid hebben vaak meer botbreuken. Ze hebben ook vaak gewrichtsproblemen of rugpijn.

Laat niet je trauma’s, maar je heling bepalen wie je bent.

Gastbericht door Cora Emens

Onderstaand artikel door Cora Emens had evenzogoed door mij geschreven kunnen worden. Met toestemming plaats ik het als artikel op mijn eigen site. Cora heeft een eigen praktijk als sekscoach en haar website heet dan oook seks-coach.nl

Waarom ik ook zo graag mannen masseer.

Ruim 35 jaar geef ik erotische massages aan zowel vrouwen als mannen. Niet die met “nabehandeling”of “Happy Ending”, maar massages waarin erotische en seksuele energie wordt opgewekt en door het lichaam verspreid en vervolgens wordt opgeslagen.
Dit geeft vele gezondheidsvoordelen en ook andere voordelen.

Ik begin altijd met een totale lichaamsmassage, zodat het lichaam en de geest kunnen ontspannen. Dan pas ga ik seksuele energie opwekken.

Vandaag had ik een cliënt uit Friesland die vorig jaar bij me was voor masturbatiecoaching (voor mannen) en hij wilde coaching in hoe zijn nieuwe vrouw te verwennen.
Dit keer wilde hij graag een Taoistische Erotische Massage (TEM) ondergaan. Helaas had zijn nieuwe vrouw geen interesse meer in seks. Hij bekende ook dat hij vorig jaar na de eerste paar keren wel geoefend had met de andere masturbatiechnieken, maar dat hij al snel weer terug was gevallen op oude gewoontes. Tja, je kunt niet even in anderhalf uur coaching een patroon veranderen wat je je hele leven al hebt ingeslepen. Daarvoor moet je oefenen en herhalen, herhalen
Maar dat had hij dus niet gedaan.
Hij zat er echt mee dat zijn vrouw geen zin meer had, maar hij begreep maar niet waarom.

Ik stelde voor om eerst de massage te ondergaan. Hij had tenslotte bijna twee uur gereden. Eerst tot rust komen en daarna de coaching.

Hij onderging de massage en kon zich al snel goed overgeven. Hij lag te genieten met een grote grijns op zijn gezicht. Zo’n grijns is voor mij al reden genoeg om ook mannen te masseren. Die worden veel te weinig aangeraakt in hun leven.

Na afloop, terwijl hij lag bij te komen en langzaam terug kwam in de wereld, viel het kwartje.
“Nu begrijp ik het, ik hoef geen advies”, zegt hij. “Ik ga bij mijn vrouw veel te snel”.

Ja! Zoals zoveel mannen. En dat is ook de reden waarom veel vrouwen het op een gegeven moment maar laten zitten, die seks. Want zij beleven er dan te weinig plezier aan. Tot groot ongenoegen van hun man, die er niets van snapt. “Vroeger wilde ze wel, maar nu niet meer”, heb ik (te) vaak gehoord van mannen die teleurgesteld , zichzelf dan maar een erotische massage gunnen. Want “vreemd gaan” dat willen ze vaak niet, in hun hart zijn ze trouw aan hun vrouw.
Dus dan maar een “Tantra massage”.

Zoveel mannen hebben niet door wat hun eigen aandeel is in het gebrek aan seks in hun relatie. “It takes two to Tango”.

Gelukkig weet ik bij veel mannen door te dringen, met mijn handen, mijn techniek en mijn liefde dat ze ervaren dat seks ook heel anders kan.
Dat je ontspannen kunt genieten van seksuele energie en opwinding. Dat hij zich niet in hoeft te houden en tegen een zaadlozing gaat vechten omdat hij zichzelf (en zijn partner) niet wil teleurstellen doordat hij te snel, dat wil zeggen zonder dat hijzelf het moment kiest, zijn zaad loost. Dat hij dat veel makkelijker kan regelen met zijn adem en aandacht als hij de opgewekte energie volledig belichaamd. Uit het hoofd, in het lijf
een ontspannen lijf, waarin de energie vrij kan stromen.

Vandaag had ik weer zo’n man. Bij wie het lampje ging branden, omdat hij het eindelijk gevoeld had in zijn lijf dat seks ook anders kan. Verbijsterd zei hij dat hij daarvoor 72 jaar had moeten worden. Beter laat dan nooit.

Ik liep het geven van een uur coaching mis, maar was blij en dankbaar dat deze man zijn vrouw vast en zeker anders zal benaderen als het op seks aankomt. Het komt vast nog wel goed. Heel veel oefenen en met liefde. Toch nog een Happy Ending. .